Picture
Editorial publicat in ziarul ZIUA, pe 3 mai 2003

Am un prieten care si-a fondat o agentie de stiri. Pasiunea lui e sa inceapa ziua cu vesti care sa-l faca sa se simta bine. M-am molipsit si eu de la el, incat ma opresc sa-l salut dimineata, inainte sa ajung la serviciu. L-am intreabat ce i-a venit cu chestia asta. Cum adica stiri inventate? Ce, astea oficiale nu sunt bune? Mi-a raspuns prin niste stiri inventate pe loc. "Premierul Adrian Nastase a declarat ca este preocupat de atitudinea functionarilor publici fata de cetateni". Sau: "Ministrul Octav Cozmanca a dispus introducerea unui program de re-educare a functionarilor publici". Sau: "Presedintele Ion Iliescu s-a aratat mahnit de disputele dintre Primarul General al Capitalei si consilierii PSD, propunand renuntarea la certuri, concentrarea pe astuparea gropilor din carosabil si marcarea benzilor de circulatie". Sau: "Deputatii au hotarat de comun acord sa formuleze un proiect de lege pentru schimbarea procedurilor dupa care functioneaza justitia romana si pentru abordarea sistemului american, cu jurati". Sau: "Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a afirmat ca pe viitor se va elimina imbulzeala din salile de judecata si se va trece la ordonarea actului de justitie".

Acestea sunt doar cateva din stirile pe care amicul meu le inventeaza. Ma amuza de fiecare data
sa-l ascult dimineata debitand tot felul de informatii credibile, normale, dar ireale. Dar ce e mai interesant este ca vreo trei posturi de televiziune s-au interesat de agentia stirilor inventate si i-au propus o colaborare pe timpul verii. Toate cele trei posturi de televiziune intentioneaza scoaterea
emisiunilor radiofonice din grila de vara, renuntarea la divertismentul prostesc si introducerea stirilor inventate.

Iar ca informatie de ultima ora primita de la agentia amicului meu, BNR a dat publicitatii valoarea rezervelor valutare, aflate la un maxim istoric dupa ultima scumpire a carburantilor. Ah, era sa uit. Amicul mi-a spus un secret. Dar pentru ca imi respect cititorii, nu pot sa-l pastrez. Ei bine, mi-a spus ca absolut toate stirile oficiale... sunt inventate. Iar raspunsul la intrebarea "de ce?" a fost simplu si franc - pentru ca oamenii nu le comenteaza. Am ramas pe ganduri si i-am dat dreptate pana la urma. Pai e normal sa nu stii ce motive sa mai gasesti pentru a scumpi carburantii si utilitatile, iar veniturile medii sa ramana la niste valori egale cu costul intretinerii lunare la bloc? Parca s-ar institutionaliza coruptia.
Parca ajung sa cred ca nu numai stirile astea sunt inventate, ci si politicienii, partidele, parlamentarii, guvernul, apa calda, Dinescu sau Tuca sunt niste proiectii pe ecranul televizorului, niste imagini care te ametesc, facandu-te sa sari de la una la alta si sa uiti esentialul. Anume ca dumneata, stimatul cetatean care nu conteaza, esti foarte util cand e vorba de negocieri. Cu cat sunt mai multi cetateni care nu conteaza, cu atat se aduna mai multe fonduri de la UE si se ridica nivelul de trai din Romania. Pai se construiesc niste vile in Bucuresti, de ramai mut. Ori si vilele, ca si stirile, sunt doar niste inventii?! La asta n-am cum sa raspund. Parca ma vad fondandu-mi propria agentie de stiri inventate si devenind patron. Uite-asa, peste noapte, ca si cum as adera niste la structuri europene, ca si cum as negocia capitole si capitolase, ca si cum azi as fi la Bruxelles, maine la Washington, poimaine la Copenhaga, iar in weekend as dormi in patul meu de acasa, obosit, dar fericit ca am facut ceva pentru tara.

Ramane sa mai reflectez la ideea stirilor inventate. Pentru o invetie, am nevoie de un brevet, insa pentru a obtine brevetul, imi trebuie un fel de OSIM neoficial, o chestie care sa ma autentifice. De-asta zic, e nevoie de mai multe initiative de-astea, e nevoie de mai multe comentarii asupra aglomeratiei si dezordinii de pe strazile si din casele Romaniei. O sa revin cu amanunte despre ce mi-a mai trecut prin cap pe tema asta. Oricum, recitind ce am scris, imi vin in minte Jules Verne si codurile sale. Oare peste textul asta va pune cineva o grila din care sa extraga mesajul secret?
Comments are closed.